Филателна изложба „България в изкуството, флората и фауната
Филателна изложба „България в изкуството, флората и фауната / Мирослав Гетов

Филателна изложба под наслов „България в изкуството, флората и фауната" подреди в Мездра инж. Стефчо Симеонов, дългогодишен директор на ОбП „Чистота" и председател на Общинската организация на Съюза на ветераните от войните на България. Експозицията е посветена на 90-годишнината на градското Читалище „Просвета" и на НЧ „Колката" в родното му село Люти брод.

Филателна изложба България в изкуството, флората и фауната"
netinfo

Изложбата включва 20-на класьора, в които инж. Симеонов и неговият син Петър са събрали повече от 8 000 пощенски марки, подредени в два тематични раздела - „Изкуство", „Флора и фауна". Особен интерес представляват първите български пощенски марки - т. нар. „Сантими" с номинална стойност 1 златен франк, 5, 10, 25 и 50 сантима, пуснати в употреба на 1 май 1879 г., които са изработени по проект на известния гравьор Франц Кеплер и отпечатани в Печатница за държавни книжа - Санкт Петербург, Русия. Любопитство будят също марките с ортографически грешки „единъ стотинкъ" (вм. „една стотинка") и „два стотинки" (вм. „две стотинки") от поредицата „Голям лъв" - I (1882), както и копие на най-скъпата наша „сбъркана" марка - „Обърнатата кавалерия" (1911).Стефчо Симеонов се занимава с колекциониране на марки от 1971 г.

Филателна изложба България в изкуството, флората и фауната"
netinfo

Той е сред активните членове на мездренската Нумизматична организация „Цар Иван Шишман", създадена през 1976 г. Своята първа филателна изложба подрежда през 1981 г. в Завода за контактни елементи в Зверино по случай 1300-годишнината от основаването на българската държава. Оттогава е гостувал по различни поводи с филателни сбирки в Мездра, Своге, Люти брод, Долна Кремена и др. селища от Искърския край.

Филателна изложба България в изкуството, флората и фауната"
netinfo