Фестивалът Мара Врачанка ще е двудневен
Фестивалът Мара Врачанка ще е двудневен / Дарик Враца

За първи път тази година Празникът на старата градска песен „Мара Врачанка" ще се проведе в два последователни дни - на 17 и 18 октомври, съобщиха от Община Враца . Поводът е петнадесетата годишнина от първото издание на празника.

На 17 октомври - петък, от 18 часа, в Градската концертна зала, ценителите на старите градски песни ще имат удоволствието да чуят носителите на награди от предишните издания. В гала- концерта ще се представят групи и индивидуални изпълнители от Враца, София, Дупница, Козлодуй, Мездра, с. Игнатица, с. Завет, Бургаско и Лом.

На гала-концерта ще бъде представено за първи път и изпълнение на песента „Мара Врачанка" в съпровод на духов оркестър. Специален поздрав към участниците ще поднесе Бони Милчева- певица и водеща на предаване за стари градски песни „Ако зажалиш".
Конкурсната програма на празника ще се проведе на 18 октомври от 10:30 ч. отново в концертната зала на Община Враца.

За участие са се записали 39 групи, 7 дуета, 1 квартет и 9 индивидуални изпълнители, като общият брой на участниците надхвърля 500. Публиката ще може да види 14 нови групи и индивидуални изпълнители от Плевен, Габрово, Севлиево, Дебелец, Тотлебен, Сухиндол, Лясковец, Полски Тръмбеш, Етрополе.

Рецитал след приключване на конкурсната програма ще изнесе Мария Петрова - утвърдена певица на стари градски песни. Жури на празника традиционно ще бъдат Бони Милчева, Томислав Аспарухов и Димитър Панов.

По повод XV-тия празник е издадена и специална диплянка, която ще получат всички- и изпълнители и публика.