/ Община Белоградчик
Петият национален фестивал на фестивалите - "Суперприз Белоградчик” 2018 на Алтернативното кино, организиран от НЧ "Развитие - 1893 г." с подкрепата на Община Белоградчик и със съдействието на Федерация Алтернативно кино, се проведе на 26 и 27 октомври 2018 година  в салона на читалището в града под скалите.

Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино, да очертае върховите достижения в национален мащаб и да съдейства при избирането на филми за българските национални програми и конкурси в чужбина.

Представените филми са създадени в периода 2014-2018 година. Дванадесет киноклубове от страната, сред които и кино-видео клуб "Ведерник" към НЧ "Развитие- 1893г."- Белоградчик, се представиха с избрана филмова програма до 60 минути екранно време, а индивидуалните участници до 30 минути.

Фестивал в Белоградчик
netinfo

На 27 октомври в 17 часа, Валери Цветков - председател на местното читалище, се обърна с кратко встъпително слово към участниците във форума, преряза лентата и обяви филмовия фестивал за открит.

Заместник-кметът на общината Антон Трифонов приветства участниците и гостите на фестивала: "Нека вашите творби през двата фестивални дни се съизмерват с върховете на нашите скални величия, а за всички вас почитателите на това водещо изкуство пожелавам приятни и интересни часове с посланията на филмите.

На всички гости пожелавам приятно пребиваване в нашия град, творческо зареждане и нови вдъхновяващи творби до следващия фестивал." За участниците и гостите на филмовия форум Школа по народни танци към Детски комплекс представи български народни хора.

След това започна излъчването на филмите от първия блок, който включваше творбите на кино-видео клуб "Ведерник" - "Сграда от бъдещето", "Прекършена обич", "Храмът" и "Хаджи Мара" и "В парка".   

Фестивал в Белоградчик
netinfo

След прожекция и на филмите от петия конкурсен блок, компетентното жури с председател Иван Павлов - председател на Съюза на българските филмови дейци, и членове - проф. Венелин Грамадски - член на УС на СБФД, и Валери Цветков - председател на НЧ "Развитие-1893г.", се оттегли на заседание за определяне на наградените от участвалите общо 52 творби.

В крайното класиране два от филмите на Кино-видео клуб "Ведерник"  - "Прекършена обич" и "Храмът", заеха съответно І-во и ІІ-ро място.