Елате във Враца на театър от 16 май
Елате във Враца на театър от 16 май / netinfo
11 театрални постановки са включени в афиша на започващия на 16 май Национален театрален фестивал на малките театрални форми във Враца. 18-тото издание на театралния форум ще събере трупи от страната и от чужбина, за да представят съвременната картина на камерния театър.

3 са постановките извън конкурсната програма – на румънския театър “Нотара”-Букурещ, Областния театър за драма – Рязан и Киевския свободен театър, каза директорът Анастас Попдимитров днес.

Жури с председател проф. Христина Тошева ще раздаде награди за режисура, мъжка и женска роля, както и традиционната награда за музика на Стефан Драгостинов. В рамките на фестивала на 18 май ще се проведе конференция на тема” Европейските измерения на българският театър”. “Предлагаме на зрителите и гостите, “разнообразието на отвореното ветрило”, каза селекционерът Роза Радичкова. В основата стои авторството - и на режисьора, и на актьорите, както и на многообразието на художниците, различната стилистика на спектаклите. На единия полюс е режисьор като Явор Гърдев, от другата страна – театър “Сфумато” с Маргарита Младенова и яркото присъствие на Мариус Куркински с епичния спектакъл “Сътресение” по Н.Хайтов.

Врачанският театър се представя с “Оскар и неговата дама” по Е.Шмит и с новата си постановка от Молиер “Училище за жени”.

Участниците в театралния форум ще отнесат със себе си и статуетката на Пегас, изработена от врачанските скулптури Георги Тишков и Моника Игаренска.

За театралният фестивал повече научаваме от Анастас Попдимитров-директор на врачанската трупа:

/ чуйте прикачения звуков файл /