Експерти по управление на РАО от десет държави на семинар в Козлодуй
Експерти по управление на РАО от десет държави на семинар в Козлодуй / ДП РАО

Двадесет и четирима експерти от десет държави пристигнаха в Козлодуй, за да се включат в петдневен семинар, свързан с актуални въпроси по управлението на радиоактивни отпадъци (РАО) с фокус върху материалите, генерирани от експлоатацията на ядрени мощности, и РАО - резултат от извеждане от експлоатация на спрени блокове.

Форумът е иницииран от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и се провежда с домакинството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) и съдействието на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

В рамките на 3 дни всеки от участниците ще има възможност да представи презентация в своята област, предвидено е и достатъчно време за дискусии и въпроси. В програмата на семинара е включен и технически тур, по време на който експертите ще могат да се запознаят с напредъка на дейностите по извеждане от експлоатация на 1-4 блок, със съоръженията и инсталациите за преработка на РАО, както и да видят площадка „Радиана", на която предстои да бъде изградено Национално хранилище за РАО.

Майкъл Ожован - представител на МААЕ, в своето встъпително изявление постави акцент: „България натрупа значителен и интересен опит в областта на управлението на материалите от процеса на извеждане от експлоатация на спрени ядрени мощности. По тази причина сме особено удовлетворени, че стана възможно този важен семинар да се състои именно тук." „Радвам се, че на едно място в тези дни се събират толкова много водещи специалисти в областта на управление на РАО. Надявам се, че това време ще бъде изключително ползотворно за всички участници.

ДП РАО от своя страна с радост приема това домакинство и вярвам, че ще покажем в полза на всички колеги българския напредък и опита в областта на охарактеризирането, преработването и безопасното съхранение на РАО. Нашата работа е много отговорна и ние сме натоварени с грижата за бъдещите поколения и околната среда.", от своя страна заяви Дилян Петров - изпълнителен директор на ДП РАО.

Експерти по управление на РАО от десет държави на семинар в Козлодуй
netinfo

Форумът ще продължи до 24 април 2015 г.