Еко-кампания на младежи от Бърдарски геран
Еко-кампания на младежи от Бърдарски геран / Снимка: Светлана Караджова

Стартира първата кампания на новосформирано младежко сдружение „Бъдеще за младежите на Бърдарски геран" (БМБГ). Тя е с свързана с екологията и започна на 9 декември. Младежите се насочиха се към събиране на стари батерии, защото те са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето от тях съдържат тежки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, вредни за околната среда и човека. Целта на кампанията е опазване и съхранение на природата от вредното влияние на отпадъците.

Младите еколози поставиха кутия за събиране на стари батерии на входа на кметството и поеха ангажимента да работят активно за повишаване на общественото съзнание по проблемите на управлението на негодни за употреба батерии и привличането на повече екологично настроени хора към кампанията.

След месец те ще направят равносметка на резултатите, които ще се измерват както с променените нагласи, вследствие на активната им разяснителна работа с хората, така и с количеството събрани батерии.

Младежите основаха сдружението на 8 май 2011 г. в Бърдарски геран. Дадоха му име, което обединява целите, стремежите и мечтите им в едно. Председател на новата организация е Флориян Мичев, който в момента е еколог в кметството, а членове на управителния съвет са Иван Кърчев, Петър Кюрчев, Наталия Пенкова, Цветомила Бобойчева, Стефан Стойков, Свилен Мичев, Цветослав Орлов и Йонислав Христов.