Едва 35 % са минали на профилактичен преглед
Едва 35 % са минали на профилактичен преглед / DarikNews.bg

Всички здравноосигурени пациенти да преминат на профилактичен преглед при личния си лекар до края на годината, призовават от РЗОК-Враца. Редовното посещение при личния лекар за осъществяване на профилактичен преглед е от голямо значение за ранно откриване на различни видове хронични заболявания. От РЗОК напомнят, че прегледът е ежегоден и се заплаща изцяло от здравната каса.

Съгласно Административно наказателните разпоредби на Закона за здравното осигуряване за неявяване на профилактични прегледи осигуреното лице губи здравноосигурителни права за срок от 1 месец. За първите девет месеца на 2012 г. 44 553 души от общо 125 587 здравноосигурени лица над 18 г. от врачанска област или  35,5% от всички здравноосигурени пациенти са преминали на профилактичен преглед при личния си лекар.

Общият брой на лицата в тази възрастова група, осъществили избор на личен лекар е 163 502 души. От тях 125 587 са здравноосигурени, а 37 915 са с прекъснати здравни права. За извършените прегледи до момента РЗОК-Враца е изплатила на общопрактикуващите лекари 356 424 лв.     

Профилактичният преглед включва следните дейности: изчисляване на индекс на телесна маса, оценка на психичен статус, изследване на острота на зрение, измерване на кръвно налягане, ЕКГ, изследване на урина за протеин, глюкоза, определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори като хипертония, затлъстяване, фамилна анамнеза за захарен диабет, злокачествени новообразувания и др.

Ежегодно при жените над 30 години при профилактичния преглед трябва да се извършва и мануално изследване на млечна жлеза. Веднъж на 5 години при профилактичния преглед при жените и мъжете се назначават изследвания за пълна кръвна картина, холестерол и триглицериди. Веднъж на 2 години личния лекар назначава високоспециализираните медико-диагностични изследвания „Мамография на млечни жлези" от пакет „Образна диагностика" при жени на възраст от 50 до 69 години включително, а при мъжете над 50 години веднъж на 2 години се прави скринингово изследване за рак на простата.  

Всеки личен лекар е длъжен да поставя на видно място в кабинета си информация за вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания, на които подлежат здравноосигурените лица. С цел профилактика на социално-значими и приоритетни за страната заболявания при лицата на 18 години общопрактикуващият лекар сформира рискови групи. Пациентите, които попадат в тези рискови групи, подлежат на профилактичен преглед един път в годината при съответния лекар специалист.