СУ "Христо Ботев" Враца
СУ "Христо Ботев" Враца / Дарик Враца
СУ „Христо Ботев“ Враца получава наградата на президента
С тържествена церемония днес в СУ „Христо Ботев“ Враца бе открит мемориален барелеф, с имената на всички директори на училището от неговото създаване до днес. Колоните, на които са записани имената, се намират от двете на страни на стълбището на първия етаж. Водосвет за здраве отслужи лично врачанският митрополит Григорий, в съслужие с врачански свещеници.

СУ "Христо Ботев" Враца
Дарик Враца

Тържеството е част от едномесечната програма, посветена на годишнините, които през 2017 година СУ „Христо Ботев“ отбелязва - 195 светско училище, 170 години класно училище и 110 години Първа врачанска мъжка гимназия.

СУ "Христо Ботев" Враца
Дарик Враца

„Малко са училищата в страната, които имат зад гърба си такава история. И когато всеки ден човек влиза в тази сграда времевите граници започват да придобиват други измерения.“, обяви в приветственото си слово директорът Виктор Кръстев.

След него се изказа кметът  Калин Каменов които обяви, че по случай  195 години от създаването на  училището и във връзка със значимия му принос в областта на образованието и възпитанието на поколения млади българи то е удостоено с Почетен знак на президента на Република България.

почетен знак
Община Враца

Предложението, за престижното отличие, до държавния глава е направено от кмета на Община Враца, а сред посоченитеосочените от него мотиви са приноса на учебното заведение в сферата на образованието, развитието на профилираното обучение, както и за изграждането на съвременния облик на българското училище.

СУ Христо Ботев Враца
Дарик Враца

Преди откриването бе проведен тържествен учителски съвет, на който бяха почетени всички настоящи и дошлите на празника бивши учители и директори.

СУ "Христо Ботев" Враца
Дарик Враца