Една година работа на центровете за Домашни грижи
Една година работа на центровете за Домашни грижи / DarikNews.bg-архив

Първата година от работата на Център„Домашни грижи" в гр. Оряхово ще бъде отбелязана днес в крайдунавския град. Центърът е създаден в рамките на пилотен проект „Домашни грижи за независим и достоен живот", който се осъществява от Български Червен кръст, в партньорство с Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Швейцарския Червен кръст. В региона има четири такива центъра, като освен в Оряхово, има и в Бяла Слатина, Враца, и Криводол.

Те предоставят интегрирани здравни грижи и социални услуги в домашна среда на възрастни хора с хронични заболявания и трайни увреждания. С откриването на центровете бяха създадени 50 работни места за медицински сестри и домашни помощници в област Враца. Тяхното функциониране даде възможност на над 400 души да получават редовни професионални грижи в домовете си.

Празничното честване на Център „Домашни грижи" - Oряхово е насрочено за 17,00 ч. в ХГ "Марин Върбанов", а утре от 11,00 ч. на площада пред Община Бяла Слатина ще се проведе празникът на Център „Домашни грижи" - Бяла Слатина.

На събитията ще присъстват представители на НС на БЧК, ОС на БЧК - Враца, Община Бяла Слатина, Община Оряхово, представители на РД „Социално подпомагане", РЗИ - Враца и други партньори.

Проектът „Домашни грижи за независим и достоен живот"се реализира с подкрепата на Конфедерация Швейцария в рамките на швейцарския принос към разширяването на ЕС и е част от Тематичен фонд „Фонд за реформи, свързани с включването на ромите и другите уязвими групи относно услуги за предоставяне на грижи по домовете".