Джанго, Дрого и Лилко се срещат с Темида
Джанго, Дрого и Лилко се срещат с Темида / Дарик - архив

Врачанската окръжна прокуратура предаде на съд трима мъже за извършен грабеж и използване на чужда дебитна карта без съгласието на титуляра.Обвиняемите Н. Николов, С. Василев и Л. Киров, известни с прякорите си „Джанго", „Дрого" и „Лилко", са многократно осъждани и се познавали отдавна.

Късно вечерта на 07.07.2015 г. тримата били заедно в т.нар. „Циганска махала" в гр. Козлодуй, след което отишли с автомобила на Василев до центъра на града, за да си купят цигари.

Докато Василев бил в магазина, другите двама взели спонтанно решение да се сдобият с пари като ограбят минаващия наоколо възрастен мъж. Те го последвали, бързо приближили и нападнали. Николов застанал зад мъжа и обхванал с ръце тялото му, за да не може той да се съпротивлява, а Киров му нанесъл удар с ръка в лицето, от който пострадалият приседнал на земята. От джобовете на мъжа били извадени 70 лева, портмоне с лични документи и дебитна карта с изписан на листчето ПИН-код.
След като бил ограбен, пострадалият мъж съобщил за случилото се в Районното полицейско управление в града.

Междувременно тримата обвиняеми се събрали и потеглили към с. Бутан. Пред сградата на кметството Николов спрял автомобила и дал на Василев откраднатата дебитна карта, за да изтегли пари от близкия банкомат. Той на свой ред първо решил да провери наличността, въвел изписания ПИН-код, но получил отказ за достъп.
След този неуспешен опит да се сдобият с пари, тримата решили да се върнат в Козлодуй, но срещнали по пътя полицейски патрул, който се опитал да ги спре. Тримата обвиняеми успели да се скрият на различни места в циганската махала в града. По-късно същия ден, вследствие на проведените издирвателни мероприятия, те били задържани.

Разпитан в досъдебното производство Николов се призна за виновен и даде подробни обяснения за механизма на извършения грабеж и участниците в него, както и последващите действия при използването на платежния инструмент. Обвиняемите Киров и Василев отричат участието си в престъплението и изтъкват различни защитни тези, които се опровергават от събраните доказателства.
Очаква се насрочване на първото съдебно заседание по делото.