Държавите по Дунав - без добро взаимодействие
Държавите по Дунав - без добро взаимодействие / netinfo
Трансграничното замърсяване на Дунав показа, че няма работещ информационен обмен между държавите членки на Дунавската конвенция поне в средното и долното течение на реката, каза кметът на Видин д-р Иван Ценов, след като комисията назначена с негова заповед огледа и констатира щетите от нефтения разлив по реката. В тази връзка няма и адекватни действия за предотвратяване на един екологичен проблем. Екокризата е много сериозна, замърсени с мазут са близо 30 декара площ по протежение на брега в общината.

Кметът е на мнение, че във Видин като врата на България по река Дунав, трябва да има изграден център за превенция на кризисни ситуации, свързани с реката и да има необходимата техническа и финансова обезпеченост. В този център да бъдат съсредоточени представители на всички държавни агенции, които да реагират максимално бързо при създадена криза.

Д-р Ценов заяви, че ще настоява за създаването на такъв център, тъй като тази година Видин бе сполетян от още бедствия- появата на птичи грип и опасно високо ниво на реката. Трябва да има и система за ранно предупреждение по реката, която е в компетенциите на държавата и може да се реши на междудържавно равнище.