Две години затвор за пренасяне на папагали през граница
Две години затвор за пренасяне на папагали през граница / Дарик - архив

Окръжният съд във Видин одобри споразумение, сключено между Окръжна прокуратура - Видин и словашкия гражданин М. З., обвинен за пренасяне през границата на страната стоки без знанието и разрешението на митниците, което е извършено чрез пренасяне на екземпляр от защитен вид от дивата флора или фауна или негова част - престъпление по чл. 242, ал. 1, б. „з" от НК, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

На 04.02.2016 г. обвиняемият М. З. бил задържан при излизане от България през ГКПП Дунав мост II Видин - Калафат, поради пренасяне на 39 броя сиви африкански папагали Жако. Птиците са били в две клетки в товарния отсек на управлявания от него микробус „Мерцедес Спинтер".
За извършеното престъпление на М. З. е наложено наказание „лишаване от свобода" за срок от две години, изпълнението на което се отлага за изпитателен срок от три години. Превозното средство, послужило за пренасянето на птиците, предмет на контрабандата, се отнема в полза на държавата. Папагалите също се отнемат в полза на държавата и се предоставят на Министерството на околната среда и водите.

Определението е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.