Дунав залива българския бряг
Дунав залива българския бряг / Дарик Враца

С 2 см се е вдигнало нивото на река Дунав при Лом за последното денонощие и в момента е 782 см, съобщиха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. По-високо е покачването в другите участъци - при Ново село нивото се е повишили с 5 см и в момента е 703, при Видин - 6 см и вече е 766 см. при Оряхово отчитат намаление с 9 см, като измереното ниво тази сутрин е било  656 см.

В голямата си част българският бряг е залят.

Във Видин при ферибот „Бонония" остават 63 см, а до заливането на жп линията - 83 см. Пътят Видин - Лом също все още е проходим, според отчетеното тази сутрин до заливането остават 56 см.

Пред заливане е жп линията при Лом, остават само  17 см. Кеят на с. Цибър вече е залят, все още вън от опасност е кеят в Козлодуй, където реката е на 81 см от критичната точка.

Пристанището на АЕЦ Козлодуй също има още 66 см свободни, но помпената станция там и съществуващата жп линия вече са залети, като нивото на реката вече 84 см над кота 0. Залят е и кеят при Оряхово, нивото на водния стълб е 11 см над допустимото.

Вече над метър е водата при помпената станция в ръкава на реката край Козлодуй.

Според метеорологичната прогноза постепенно през деня валежите ще отслабват, а привечер ще започнат да спират. През нощта облачността временно ще се разкъса и намалее, но утре отново ще се увеличи и вплътни, само на отделни места обаче ще превали слабо.