ДП РАО получи разрешение за проектиране на НХРАО
ДП РАО получи разрешение за проектиране на НХРАО / ДП РАО

Агенцията за ядрено регулиране издаде на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" разрешение за проектиране на ядрено съоръжение за управление на радиоактивни отпадъци - Национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци (НХРАО). Документът е със срок на валидност 3 години, през което време проектирането на съоръжението трябва да бъде финализирано.

В разрешението е посочено, че се издава за приповърхностно многобариерно инженерно съоръжение от модулен тип, разположено на площадка „Радиана", предназначено за окончателно погребване на кондиционирани радиоактивни отпадъци от категория 2а.

В проекта на НХРАО се определят и обосновават: капацитетът; системата от защитни физически бариери; конструкциите, системите и компонентите; експлоатационният срок; опаковките за погребване на радиоактивни отпадъци; безопасността през експлоатационния период и при затваряне, както и дългосрочната безопасност на погребаните на площадката радиоактивни отпадъци след затваряне на съоръжението.

В обхвата на разрешението е включено проектирането на конструкциите, системите и компонентите, разположени на площадка „Радиана", които имат основно, спомагателно и обслужващо предназначение, свързани с манипулирането, с превозването в рамките на площадката и с контрола на опаковките за погребване на радиоактивни отпадъци. Документът регламентира и проектирането на конструкциите, системите и компонентите, които са пряко необходими за извършване на дейностите при въвеждане в експлоатация, експлоатация и затваряне на съоръжението и осигуряват дългосрочната безопасност на погребаните радиоактивни отпадъци след затваряне на съоръжението.

Извън обхвата на разрешението е проектирането на административни сгради и обекти със социално-битово предназначение, както и други съоръжения, за които съгласно ЗБИЯЕ се изисква издаването на отделно разрешение или лицензия.

Съгласно условията за издаване на разрешението Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци" е длъжно да осигури с проекта мерки за радиационна защита на персонала и населението, включително за контрол на радиационната обстановка на площадката, в зоната за превантивни защитни мерки и в наблюдаваната зона. Мерките за радиационна защита следва да бъдат оптимизирани. Сред основните изисквания за осъществяване на дейностите по разрешението е с проекта предприятието да осигури и защитата на съоръжението от външни въздействия на основата на изискванията по безопасност.