Доброволци ще наблюдават изменението на растенията в ПП Врачански Балкан
Доброволци ще наблюдават изменението на растенията в ПП Врачански Балкан / Иван Стрижлев, Дарик Враца

"Опознай природата, за да я опазиш!" Под това мото се проведе опознавателна екскурзия на доброволчески клуб „Зелено Бъдеще" в Националния природо-научен музей в София. По време на визитата специално внимание се отдели на животинските видове, които обитават територията на Природен парк „Врачански Балкан". В секцията „Палеоботаника и поленов анализ", н.с. Борис Ценов, възпитаник на врачанската природо-математическа гимназия запозна учениците с основните изменения на климата от създаването на земята до днес и показа експонати на вкаменели растения и животни от мезозойската ера.

В Секцията по „Флора и Флорогенеза" доброволците научиха за начина на изработка и класификация на хербариите и видяха образци на различни видове растения, някои от които над 100 годишни.

В резултат от тази инициатива от клуба решиха да съберат и изработят хербарийни образци от растения, описани на територията на Природен парк „Врачански Балкан за които няма подадени данни през последните десетилетия. Така доброволците ще могат да наблюдават изменението на растителния свят и влиянието на човека върху територията на парка.