/ Община Мездра
Обущарят Митко Гинчев от с. Долна Кремена има малка обущарска работилница в Мездра. Поправя обувки вече 25 години. „Добротата е скрита в човека - казва той. Животът така ни промени, а трябва да я показваме повече. Българинът се слави като добър човек“, добавя Митко и разказва своята история.

Две момчета от Силистра намериха портфейл и го предадоха в полицията

„В четвъртък, пазарен ден, минават повече хора. Една жена си взе обувките от поправка и побърза да си тръгне, навън валеше. После дойдоха други клиенти и тогава видях портмонето и казах на клиентките – две момичета: Момичета забравихте си портмонето, а те отговориха, че не е тяхно. Тогава без да го отварям, го сложих върху лавицата. На другия ден дойде Павлинка притеснена и попита за портфейла. Показах й го, тя го отвори“.

Жената показала личната карта в потвърждение, че вещите са нейни. Благодарила и тръгнала. „Нито ще забогатея, нито ще ми стане по-хубаво, казва в отговор на въпроса дали не би се възползвал от намерените пари. Така възпитавам и децата си – в уважение към всеки човек, с внимание към по-възрастните, така, както нас ни възпитаваха някога.“

Доблестна постъпка: Ученици върнаха намерени лични документи

Митко има две дъщери, на които предава своите възгледи и убеждения за живота. „Много пъти ми се е случвало хората да си забравят вещи, но са идвали и са ги намирали. Дори златен пръстен съм връщал, намерих човека, а той вече го беше отписал, не вярваше, че може да го намери“, допълва разказа си Митко.

Колко по-лесно е да бъдеш добър, да правиш това, което сърцето смята за правилно. И колко по-трудно е да правиш комбинации и да впрягаш ума си в манипулации. Прекрасно би било да оставиш ума си свободен и сърцето да те води. Така може би, доброто по-често ще излиза наяве и животът ни би станал по-спокоен, по-истински и по-стойностен. На това учи един обущар.

Притежателката на потрмонето Павлинка Стойчева от Мездра от сърце благодари на майстора обущар Митко Гинчев за проявената благородна постъпка и му пожелава да бъде винаги такъв.