До септември разкопаните улици във Враца трябва да бъдат възстановени
До септември разкопаните улици във Враца трябва да бъдат възстановени / Дарик Враца

Разкопаните и не възстановени участъци по водния цикъл на Враца трябва да бъдат завършени до началото на септември, обяви днес кметът Калин Каменов в отговор на питане на общинския съветник Цветелина Дамяновска. Съгласно технологията от два до три месеца минимум след завършване на обратните насипи и след успешно преминалите изпитания, настилките трябва да бъдат възстановени в рамките на изкопаната траншея, не по протежение на ширината на участъка, обясни Каменов.

„Многократно сме искали графици за работата, но няколко дни след като се предоставят вече се нарушават, заради липса на финансов и организационен потенциал на изпълнителите". По думите му последните мерки, предприети от общината като възложител, са наложените финансови санкции на изпълнителите и обвързването им с графици за изпълнение, които също, ако не бъдат спазени, ще доведат до нови санкции. Съгласно тези графици до края на август и началото на септември 2016 година всички асфалтови настилки, разкопани заради водния цикъл, трябва да бъдат възстановени. „Считаме, че тези графици са реални, тъй като от 118 000 метра тръбопроводи по проекта са останали едва 17 000 м за довършване."

Издадени са и две нови инструкции за вземане на мерки за оросяване на не възстановените отсечки след запрашаването на въздуха, отчетено на 5 април. Ако изпълнителите не изпълняват тази дейност, възложителят ще го направи със собствени средства, като след това ще предяви иск към изпълнителите, съгласно клаузите в договора по ФИДИК, обяви още кметът на Враца.