До морето ... пеша
До морето ... пеша / Петя Димитрова
До морето ... пеша
55946
До морето ... пеша
  • До морето ... пеша

До едно място човек може да стигне по-различни пътища. 47 души избраха да изминат пътя до Черно море пеша, в организирания от Българска федерация по туризъм традиционен и най-дълъг в България поход „Ком -Емине". Той е част от международния маршрут Е3 - Атлантически океан - Карпати - Стара планина - Черно море. Като един от участниците за мен това беше невероятно приключение, изпитание и най-вече богатство - онова, което ти дава само човешкото общуване. Тази година похода се организира за 59-ти път.

Групата беше водена от трима водачи. Най-опитният Начо Иванов е планински спасител. Над 80 пъти е изминал похода, като в последните 10 години - по два пъти годишно. Илия Василев осигуряваше тила на групата  и кърпеше раните по краката ни всяка вечер. "Шиенето на мазоли" е патент на похода. Третият водач е и основният организатор на проявата от 16 години насам е Делка Кавъркова - специалист по туризъм и алпинизъм. 

Тя разказа за първото изминаване на маршрута от връх Ком до нос Емине през 1953 година.

Преминаването от Ком до нос Емине отне на групата 16 дни. Във всеки един се  ходи между 8 и 12 часа. На трасето има 21 върха, високи над 2000 метра, от които 18 се изкачват. Най-атрактивният участък от пътя е между хижа "Добрила" и хижа "Тъжа" в Централен Балкан. Той е и алпийската част на прехода, преди връх "Ботев" - първенеца на планинската верига.

Това е статистиката, другото е дареното от  планината - дълбоките й дъбови и букови гори, чистите извори, причудливите скали, невероятните гледки тогава, когато си на билото - между небето и земята и вятърът, който ти слага крилете на най-старата човешка мечта.  Преди тази магия е реалността на задъхващите се бели дробове, изморени крака и мускули, постоянно недоспиване и съмнения за собствените ти възможности. Следва изненадата,  че надхвърляш представата за способностите си.

Какво е усещането и защо се решаваш да преминеш страната от връх Ком до нос Емине споделят три млади туристки на по 20 и няколко години.

Да припомня накрая, че 2013 е юбилейна за похода.  "Ком - Емине" ще бъде организиран за 60 път. Не го пропускайте!