Днес празнуваме Петдесятница. В храмовете се раздават осветени орехови листа, които напомнят за огнените езици, които слезли над апостолите.
Днес празнуваме Петдесятница. В храмовете се раздават осветени орехови листа, които напомнят за огнените езици, които слезли над апостолите. / Даниела Хитова - архив
Православната църква днес празнува Петдесятница. Събитието е станало след смъртта, възкресението и възнесението на Иисус Христос. Точно на еврейският празник Петдесятница света Богородица и апостолите били събрани за молитва в Сионската горница. Около третия час, според еврейското изчисляване на времето, което е 9 часа българско време, от небето се чул силен шум и над тях под формата на огнени езици слязъл Светият Дух. Това събитие било предречено от Иисус Христос преди възнесението Му. Изпълнените с благодат апостоли започнали на прославят Бога на различни чужди езици, каквито не знаели до този момент. Много от чужденците, дошли на това място за празника Петдесятница, се учудили, че тези непознати хора им говорят за Бога на собствения им език. Виждайки това чудо мнозина повярвали в христовата вяра и се кръстили, а след това се присъединили към първата християнска общност. Затова тази Петдесятница се счита за рождения ден на Христовата църква.

На този ден в православните храмове се раздават осветени листа от орех, които по своята форма напомнят слезлите над апостолите огнени езици. Листата се занасят в домовете на вярващите за благословение. На следващия ден – в понеделника след Петдесятница - винаги се празнува Светия Дух, който дарява живота и е източник на всяка мъдрост.

Врачанският митрополит Григорий лично ще води тържествените богослужения в две църкви, които имат храмови празници. На Петдесятница владиката ще оглави светата литургия в храма "Света Троица" във врачанското село Згориград, а на празника Свети Дух - в храма "Св. Дух" в мездренското село Оселна. Богослуженията започват в 9 часа.