Диспансерите във Враца вече са с нови имена
Диспансерите във Враца вече са с нови имена / снимка: DarikNews

Общинските съветници във Враца приеха предложенията за промяна на наименованията на диспансерите във Враца. Така в града вече ще има Център за кожно-венерически заболявания, Комплексен онкологичен център, Център за психично здраве и Специализирана болница за пневмо-фтизиатрични заболявания.

Промяната се налага от Закона за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения, съгласно който заварените към влизането в сила на този закон диспансери се преобразуват и/или пререгистрират след решение на собственика им и подават документи за издаване на разрешение за лечебна дейност до министъра на здравеопазването в срок до три месеца от влизането в сила на закона.

Недоволство, че общинските съветници са поставени в положение само да вдигат ръка и да се съгласяват бе изказано от Момчил Младенов.  "Протестирам, срещу това отношение към местната власт, което се очертава вече като тенденция", обяви Младенов.

В отговор му бе разяснено, че общинските съветници в действителност могат и да не гласуват за промяната, при което диспансерите ще трябва да бъдат закрити и града и региона да се лишат от ползването на тези медицински услуги.

Все още обаче няма яснота как ще се финансират занапред дейностите в новосъздадените здравни заведения.