Деца ще се надпяват в Авлига пее
Деца ще се надпяват в Авлига пее / netinfo

Солисти от певческа група „Пъстренец джуниър" при Общински младежки дом - Монтана, ще участват в Националния събор-надпяване „Авлига пее" в село Обединение, община Полски Тръмбеш. Той ще се проведе на 30 и 31 май. Седем таланти - Камелия Бранкова, Бетина и Поли Първанови, Памела Петкова, Йоана Първанова, Персиан Димитров и Валя Павлова ще премерят сили с над 100 индивидуални изпълнители от 15 области на България.

Съборът се организира за четвърта поредна година от община Полски Тръмбеш и кметството на с.Обединение, под патронажа на кметовете Георги Чакъров и Петър Тошев.Фолклорното събитие е посветено на народната певица Мита Стойчева, родена в Обединение и наречена „Славеят на Северна България". Участниците ще бъдат разпределени в четири групи. В първа група са индивидуалните изпълнители до 14 години, във втората - от 15 до 20 години, а в третата - над 20 годишна възраст. В четвъртата група са певческите колективи.


Едно от условията на събора е всички да се представят с две песни, като поне едната е от репертоара на Мита Стойчева. Времетраенето трябва да е общо до 8 минути. Във всички групи ще се присъждат награди - съответно първа, втора, трета и поощрителна. За най-добра интерпретация на песните на Мита Стойчева се присъжда специална награда - Приз на името на именитата певица в три категории - на индивидуален изпълнител до 20 години, на изпълнител над 20 години и на певчески колектив. Предвидени са награди за най-млад и за най-възрастен изпълнител, за най-добър съпровод и любимец на публиката. Всички участници ще получат грамота за участието си.


Певческа група "Пъстренец Джуниър" за втори път участва в този събор. При предишното си участие през 2007 година спечели най-високото отличие - Приза „Мита Стойчева", както и три първи, едно второ и едно трето място. "С участието си тази година се надяваме да донесем повече награди или поне да повторим резултата от предишния път." - каза диригентът Асен Асенов.
Участието на солистите в Националния събор-надпяване „Авлига пее" се осъществява с подкрепата на Община Монтана.