Деца ще отглеждат цветя
Деца ще отглеждат цветя / netinfo
Децата и младежите с умствени и физически увреждания в Монтана ще отглеждат цветя по спа-проект. Общата трудова терапия ще се прилага на всички възпитаници на Дневния център в Монтана, съобщава Антония Тонова. Дневният център за деца и младежи с умствени и физически увреждания ще кандидатства за финансиране от Корпуса на мира. Спа-проектът предвижда създаването на оранжерия за отглеждането на цветя. Балконът на втория етаж н сградата трябва да се остъкли, да се постави климатик, да се направят стилажи и да се купят цветни разсади и семена. За целта ще са необходими 10 хиляди лева. 60% от средствата осигурява Корпусът на мира. 40% е съфинансирането от община Монтана. Сега помещенията на Дневния център се почистват и ремонтират.

В проекта е предвидено три пъти седмично трудотерапевт да работи по 1-2 часа с децата. От “Паркстрой” обещали да осигурят необходимите семена. Фирмата и дома си партнират от няколко години. Възпитаници на социалното заведение редовно посещават оранжериите на предприятието, за да наблюдават работата там.

Дневният център за деца и младежи с умствени и физически увреждания посещават 34 деца, от тях 12 са пълнолетни. С работата си по този проект децата ще развиват умения, които ще прилагат и в къщи, убедени са от ръководството на дома.