/ Община Мездра
За втора поредна година народно читалище „Просвета-1929”  в с. Оселна се включва в благотворителната инициатива „Жълти стотинки”- деца помагат на деца. Чрез Сдружение „Съзидание-2012“ и по примера на френска кампания, деца от планинското село събират в читалището и в магазините жълти стотинки, които да дарят за благородна кауза.

Монетите се събират в буркани, поясни Десислава Димитрова - секретар на читалището, които по-късно се предават на организаторите на кампанията. Инициативата бе подета миналата година в с. Дърманци и веднага намери съмишленици в други села на общината.

Кампания Оселна
netinfo


През 2017 година инициативата „Жълти стотинки“ събра 53 191,75 лв., които са използвани за закупуване на медицинско оборудване за болници в четири града на България. Тази година се събират средства за Стара Загора - Клиниката по неонатология към УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” - АД, където се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, съобщават организаторите. Повече за тях може да намерите на: www. stotinkite.com.

Децата от с. Оселна участват и в друга  доброволческата инициатива „Изплети топлина“
 вече за четвърта поредна година. Тази година тя бе съвместно с деца от трети и четвърти клас на СУ „Св. Климент Охридски“ в с. Зверино, с ръководител Петя Илиева и местното народно читалище „Факел-1926“. Инициативата има за цел да се изплетат топли дрешки - шапки, шалове, чорапи за останали без дом деца и възрастни.