Дарителска акция за къща-музей на Радичков в Берковица
Дарителска акция за къща-музей на Радичков в Берковица / Иван Димитров

Стартира дарителска акция за набиране на средства за изграждане на къща-музей на Йордан Радичков в Берковица.m Кампанията бе обявена официално в гимназията в града под Ком, в която до 1947 г. е учил писателят-мъдрец от Калиманица, по време на тържество по повод 102-та годишнина на школото. Обявлението направи съученикът на писателя - 87-годишният Милан Миланов - Революцията.

Той е учредил фондация „Йордан Радичков", в която ще се набират средства и експонати за бъдещия музей. В сметката, до която достъп ще има единствено той, само ще могат да постъпват средства, има клауза, която забранява от нея да се теглят пари. Жестът на местна банка пък е, че няма да удържа такси за управлението й.

Обявяването на акцията бе в присъствието на председателя на Сдружение „Приятелите на Радичков" доц. Борислав Великов. Първото дарение постъпи от него - 1000 лева.
Доц. Великов бе поканен на празника в гимназия „Иван Панов" в двойно качество - като зам.-председател на парламентарната комисия по образование и наука, и като свързан с делото на Радичков.

Дарителска акция за къща-музей на Радичков в Берковица
netinfo

Гимназия „Иван Панов" отбеляза своята 102-ра годишнина с конкурс за есе и рисунка под мотото „Летене с Радичков", в който са се включили ученици от цялата страна.
На празника доц. Великов и кметът на Берковица Димитранка Каменова наградиха отличените ученици и техните учители с парични награди и книги. А доц. Великов обеща да съдейства конкурсът „Летене с Радичков" да се сдобие със статут на национален.