книгите
книгите / РБ
Двайсет и пет национални и регионални медии, институции и спомоществователи получиха номинации за първите Годишни награди на Фондация „Глобални библиотеки – България“. До 15 октомври библиотеки и организации от цялата страна можеха да номинират свои партньори, допринесли за популяризирането на дейността на обществените библиотеки в страната.

Регионалната библиотека „Христо Ботев“ Враца номинира Дарик Враца заради съвместната рубрика "Дарик чете" и медията бе избрана сред финалистите. „Дарик чете“ се излъчва всеки четвъртък, след 10,30 часа и представя новите книги в библиотеката, най-търсените заглавия в различните отдели, както и предстоящи инициативи.

В подкатегорията „Регионални медия“ освен Дарик радио Враца до финала са допуснати и Радио „Бургас“ на БНР, в. „Нова добруджанска трибуна“ – Добрич, ТВ САТ КОМ – гр. Асеновград, в. „Неделник“ – Ямбол, ТВ „Канал Рила“ – гр. Самоков и „Казанлък Info“ – Казанлък.

Призьорите ще бъдат от избрани съобразно Статута на наградите от петчленна комисия с председател доц. Георги Лозанов и членове проф. Владимир Атанасов, Георги Константинов, Марин Бодаков и Снежана Йовева.
 
Според доц. Георги Лозанов на журито е направило впечатление по-голямата активност при номинации за регионални медии, което е индикатор за едно по-активно отразяване на работата на библиотеките от страна на местните медии.

По думите му, „Регионалните медии имат завишена чувствителност по отношение на книгата и уюта, който библиотеките създават за представянето й, докато националните медии са по-подвластни на съвременните виртуални тенденции“.

Имената на победителите ще станат ясни на официална церемония на 9 ноември, от 19:00 часа в рамките на втория национален форум „Библиотеки днес“, в столичния хотел „Рамада“. Самият форум ще продължи от 9 до 11 ноември, а сред основните обсъждани теми ще са състоянието на обществените библиотеки в България, новите технологии в библиотеката, нови услуги и добри практики по света и у нас и други.
 
Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата „Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки”, в рамките на която 960 обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване от гражданите. Днес Фондацията поддържа тази техника и осигурява условията за равен достъп до нея.