Дадоха 10 г. на Йордан Тонов
Дадоха 10 г. на Йордан Тонов / Дарик Враца - архив

Състав на Врачанския окръжен съд осъди на 10 години затвор Йордан Тонов за организиране на престъпна група, с цел извършване на престъпление по чл. 354 а, ал.1 - държане и разпространение на наркотични вещества. От 2002 до март 2007 г. Тонов е ръководел групата съвместно с Димитър Желязков - Митьо Очите, а след това, до задържането му на 14 октомври 2008 г. - сам, тъй като Очите е влязъл в затвора.   Законът предвижда за това престъпление от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Другият обвиняем Калин Петков е признат за виновен, че е участвал в организирана престъпна група с цел да върши съгласувано в страната престъпления - наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество. Осъден е на 6 години и 6 м. затвор /при възможност - от 3 до 10 г./. Признат за невинен по обвинение за изнасилване на Нинова.

Милен Цонков е признат за виновен, че е участвал в организирана престъпна група с цел да се върши съгласувано в страната престъпление - наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество. Осъден на 5 години и 6 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим. Частично признат за невинен по това престъпление за кратък период от време

Тримата са оправдани са склоняване към проституция и извършване на блудствени действия.

Никола Тодоров е признат за виновен за устие в организирана престъпна група - наркоразпространение, трафик на хора, склоняване към проституция и сводничество - 6 години и шест месеца лишава от свобода.

Заедно с Венелин Кръстев са признати за виновни,  че са набрали и приели  момичета за развратни действия, склонявали са ги към проституция и "свождали към блудствени действия", като деянията са извършени с користна цел. По тези обвинения  двамата  получиха за всяко момиче от 8 до 13 години затвор и глоби от 8 до 100 хил. лв. Общата присъда на всеки един от двамата е по 13 г. лишаване от свобода и глоба от 100 хил. лв.

Васил Иванов е признат за невинен по обвинение за изнасилване.

На всички осъдени се приспада предварителното задържане, домашния арест и изтърпените части от други присъди. Два дни домашен арест се брой като 1 ден задържане.

Петимата - Йордан Тонов, Калин Петков, Милен Цонков, Никола Тодоров и Венелин Кръстев са осъдени са да платят разноските по делото в размер на 6 849,17 -лв, всеки един тях по 1712,30 лв. Част от вещите, конфискувани по време на следствието - телефони, сим-карти, радиостанции, 29 012 лв. и 4 150 евро иззети от Цонков, и 2 940 швейцарски франка от Тонов, се конфискуват в полза на държавата, другите вещи се връщат.

Присъдата може да се обжалва в 15 дневен срок пред Софийския апелативен съд.

След края на заседанието Йорадн Тонов обяви, че ще обжалва присъдата, дори и един ден да са му били дали като наказание, защото не е извършил това деяние.