Чудотворната икона на Богородица Одигитрия Байталска гостува и на добричлии в храм Св.Георги.
Чудотворната икона на Богородица Одигитрия Байталска гостува и на добричлии в храм Св.Георги. / Дарик Добрич
Чуден духовен подарък ще получат врачани за летния Никулден, който се отбелязва на 9 май. В навечерието на празника - на 8 май, във Враца ще пристигне чудотворната икона на Света Богородица “Одигитрия Байталска”. Иконата е на повече от 200 години и пристигна в България от Украйна с благословението на Негово светейшество българския патриарх Неофит. Тя бе изложена за поклонение в София. Тържественото посрещане на чудотворната икона на Света Богородица във Враца ще бъде в 17 часа на 8 май пред митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски”. Пристигането й ще бъде обявено с тържествен камбанен звън. Иконата ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий и свещеници от епархията. След внасянето й в храма ще започне празнична вечерня. Всички вярващи християни ще могат да се поклонят и да се помолят пред светинята веднага след края на вечернята.

На следващия ден – 9 май – когато честваме пренасянето на мощите на св. Николай чудотворец – в митрополитския храм “Св. Николай Мирликийски” във Враца ще бъде отслужена тържествена света литургия. Тя ще започне в 9 часа и ще я оглави Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от епархията. И в този ден ще продължи поклонението пред чудотворната икона на Света Богородица.

Постоянното местонахождение на иконата на Света Богородица “Одигитрия Байталска” е в храма „Рождество Богородично“ на девическия манастир в с. Байтал, Одеска област. Преди столетия на мястото имало мъжки манастир. Около 1720 г. той бил нападнат от турци, които изклали близо 300 монаси и послушници, а манастира изгорили до основи. Оцелелите монаси успели да спасят някои светини, сред които била и тази икона. Иконата е върната на това място, след като през 2005 г. била възстановена църквата към манастира.

Иконата на Света Богородица “Одигитрия Байталска” е известна с чудодейната си сила за изцеление, особено на безплодие. В манастира в Украйна, където тя се пази, има книга, в която се записват чудесата, станали след сърдечна молитва пред нея. Регистрирани са случаи на мироточене от иконата от 2012 г.