Посрещане на чудотворната икона "Скоропослушница" в Стара Загора. - архив
Посрещане на чудотворната икона "Скоропослушница" в Стара Загора. - архив / БГ патриаршия
На 1 ноември във Враца ще пристигне украйнската чудотворна икона на света Богородица – “Скоропослушница”. Тържественото й посрещане ще е в 17 ч. с камбанен звън пред катедралния храм “Св. апостоли”. Иконата на Божията майка ще бъде внесена в храма, където веднага ще започне вечерня. Богослужението ще оглави Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от града.

Чудотворният образ на Божията майка ще остане за поклонение във Враца до понеделник – 5 ноември.

Иконата на света Богородица “Скоропослушница”, която пристига във Враца, е била изписана през 1893 г. в манастира “Св. Панталеймон” на Света гора. Осветена е в Дохиарската света обител, където оригиналният образ е бил нарисуван през Х век. В началото на ХХ век е била дарена на църквата “Св. Александър Невски” в украйнския град Ананиев, където се пази до днес. В България пристигна за поклонение и вече обиколи други епархии, където бе приета с огромна духовна радост.

Вярващите нарекли тази икона на Божията майка “Скоропослушница”, защото св. Богородица бързо чува молитвите на онези, които се помолят пред нея. Многобройни са разказите за изцеления от тежки болести, за решаване на житейски проблеми и получена духовна помощ и утеха от света Богородица.

Врачанската света митрополия кани всички християни да се присъединят към този духовен празник и да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка “Скоропослушница”.