Чудо - депутатите от Северозапада от всички парламентарни групи ще работят за обща кауза
Чудо - депутатите от Северозапада от всички парламентарни групи ще работят за обща кауза / Sofia photo agency-архив

Различни лостове за развитието на бизнес и намаляване на безработицата във всяко населено място на Северозапада ще търсят депутатите от региона. Целта е обсъдена на обща среща в парламента между народните представители от Видин, Монтана и Враца и зам.министъра на регионалното министерство Иван Аспарухов. „“Извикахме го за да разберем докъде е стигнала работата на групата, подготвяща  Стратегията за развитието на Северозапада.

Общата ни цел е намаляване на безработицата и в трите области, и се разбрахме в тази посока да действаме заедно. Ще търсим варианти за развитие на различни сектори и в отделните населени места, и в региона като цяло“, каза за Дарик депутатът от ГЕРБ за врачанско инж.Петя Аврамова.

По думите на друг депутат от региона – зам.председателя на Народното събрание Явор Хайтов  договорено е тези срещи на депутатите и зам.министър Аспарухов да станат регулярни.

Хайтов допълни, че е предложил да се изготви регистър на всички проекти, които са изготвени от общинските управи и депозирани или входирани в централната власт, за да получат помощ. За мен е важно и малките общини, които нямат достатъчен административен капацитет, да получат подкрепа от държавата при изготвянето на проекти за кандидатстването пред различни донори.

Струва ми се, че заместник-министър Аспарухов счита това за някакво състезание с другите региони. Но аз искам да участвам в това състезание, защото сега е моментът, ние депутатите от Видин, Враца и Монтана, да докажем, че милеем за своя регион и че можем да се преборим пред централната власт за подобряване на живота в Северозапада.”, допълни Хайтов.