Читалището в с.Буковец отпразнува 80-годишнина
Читалището в с.Буковец отпразнува 80-годишнина / Снимки: община Б. Слатина

Читалището на село Буковец стана на 80 години. Настоятелството и председателят му Иван Стоянов организираха  голям празник на 21 август, като разбудиха селото с духова музика.

Певческата група към пенсионерския клуб в с.Соколаре, певиците от с.Нивянин и група „Авлига" от с.Малорад, както и много индивидуални изпълнения допринесоха за музикалното богатство на празника, а танцьорите от с.Галиче показаха умението си да интерпретират фолклорните ритми по своеобразен начин.

Припомняйки си дългата история на това огнище на култура, през поздравите в слово, песен и танц, дейците на културата в общината превърнаха събитието в невероятно преживяване. Малките танцьори от танцов състав „Палкенче" към Народно читалище „Съединение-1923" - с.Бърдарски геран показаха красотата на банатския български фолклор, както и умението им да танцуват български народни танци.

Валентина Алексиева с китка от народни песни завъртя кръшно хоро, което вдигна млади и стари на крака и изпълни селския мегдан с танцуващи, така както е било някога, във времето, което помни първите години на Народно читалище „Просвета".