Читалището в с. Бойница отбеляза 110-та си годишнина в обновена сграда
Читалището в с. Бойница отбеляза 110-та си годишнина в обновена сграда / Областна администрация Видин

Народно читалище „Надежда – 1903” в с. Бойница отбеляза  110 години от основаването си в обновена сграда. На тържествена церемония днес тя бе открита от областния управител на Видин инж. Кръстьо Спасов и кмета на община Бойница Анета Генчева. Сградата бе осветена с водосвет, отслужен от йеромонах Максим от Видинската света митрополия. Ансамбъл „Дунав” изнесе поздравителен концерт на сцената в обновения салон на читалището.

Освен концертната зала, изцяло е реконструиран покривът на читалището. В полуразрушената доскоро сграда основно са ремонтирани помещенията и санитарните възли, укрепени са стените и е поставена нова дограма. В ремонта са инвестирани около 200 000 лв., осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Областният управител на Видин поздрави самодейците за дългогодишната им дейност и продължаващите им усилия за опазването и популяризирането на традиционните български обичаи и култура. „Вие сте тези, които творят и съхраняват истинските духовни блага. Изразявам дълбокото си уважение към Вашия труд и родолюбие, отдадено на българщината и изворните народни традиции”, каза инж. Кръстьо Спасов. Той поздрави Анета Генчева за успешните проекти през последната година за подобряване на инфраструктурата и социалните услуги в общината.

Читалището в с. Бойница отбеляза 110-та си годишнина в обновена сграда
netinfo

„Надявам се в тази нова сграда да се върне онзи дух, който винаги е носил радост и вдъхновение на жителите на Бойница”, отбеляза в поздравлението си кметът на общината. Анета Генчева благодари за подкрепата на общинските съветници, служителите в администрацията, читалищните дейци и на видинката фирма – строител на обекта.

 

Народно читалище „Надежда” е основано в с. Бойница през 1903 г. по инициатива на учителя Иван Братков, подпомогнат от местните просветни дейци Цоко Живулов и Никола Николов. За построяването му е бил създаден специален фонд, като средствата са набирани от представленията на самодейните състави. За издръжката на читалището учителите плащали по 1 лев членски внос месечно, а селяните – по 30 стотинки.

Читалището в с. Бойница отбеляза 110-та си годишнина в обновена сграда
netinfo