Снимка за спомен от награждаването.
Снимка за спомен от награждаването. / Областна администрация Враца
В Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България - 2 юни областният управител Малина Николова връчи награди на изявените участници в 71-вия Национален туристически поход „Козлодуй – Околчица“. Раздадени бяха над 40 награди – статуетки и грамоти – в различни категории. Отличени бяха както усилията на походниците в различни спортни прояви, в опазването на околната среда и в дисциплината по време на преходите, така също техният талант.
„Участието Ви в Националния туристически поход заслужава гордостта, уважението и вниманието на всички институции. Изразявам почитта си към всички Вас! Гордеем се с Вас! Бъдете здрави и силни! Можете всичко, показвайте го на цяла България“ - с тези думи Малина Николова закри 71-вия Национален туристически поход.

Награди раздаде и Българският туристически съюз. Отличени бяха двамата най-възрастни и най-младите участници в похода. Двама мъже на по 75 години взеха приза за доайени на похода – Коста Янков от Велико Търново и Георги Георгиев от Бургас. Янков получи награда и за това, че вече за 35 път участва в похода. Най-малките участници тази година бяха четиригодишните близнаци Карина и Пресиян Борисови от Козлодуй. Те вървяха по стъпките на Христо Ботев с баба си, която бе и ръководител на своята група от ученици от училището, където преподава. Отличия бяха връчени и поклонници, участвали в похода 35 години, 25 години, 15 години и 10 години.

Специално за Ботевите поклонници на връх „Околчица“ пяха Рок-група „Епизод“ и народната певица Валя Балканска.
Цялото финансово обезпечаване на похода е от Министерски съвет.