/ Дарик Враца
Денят на Враца - 1 юни ще бъде отбеляза с множество прояви.

Празникът е кулминация в програмата за „Ботеви дни 2023“ и ще започне с възпоменателна панихида за Христо Ботев и неговите четници, която ще бъде отслужена от Врачанския митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от Врачанска епархия в храм „Свето Възнесение“.

„Ботеви дни - 2023“: Огромен трибагреник се развява над живописните скали край Враца (СНИМКИ)

Минути по-късно ще е началото на рецитала „Със стихове и песни по Ботевата алея - по стъпките на Ботев“, а в Градската концертна зала ще бъдат обявени носителите на званието „Почетен гражданин на Враца“ и наградите на Враца за тази година по време на тържественото заседание на Общинския съвет.

Флашмоб с Ботеви стихотворения подготвят около обяд от Младежкия център в града. Той ще е пред паметника на поета революционер, а решилите да участват ще могат да споделят мислите си, които поражда четенето на безсмъртните стихове в този ден, на това място.

Първи юни е и Ден на детето и това е причината точно да бъде открито и ремонтираното детско отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ във Враца.

В ранния следобед част от включилите се в похода по пътя на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица ще се поклонят пред лобното място на поета в местността „Канарата“ във Врачанския Балкан. С напредването на деня в Малката зала на Художествената галерия „Иван Фунев" ще бъде открита изложбата „Фотодесант".

По традиция вечерта започва тържественият концерт, посветен на 147-ата годишнина от подвига на поета революционер и неговата чета. Ще се включат Ансамбъл „Българе“, квартет „Армейска песен“, Симфониета Враца, актьори от София Янко Лозанов и Деян Жеков и други.

Денят ще завърши с митинг заря на централния площад във Враца в памет на загиналите за свободата на България. На 2 юни „Ботеви дни 2023“ ще завършат с всенародно поклонение на връх „Околчица“. Патрон на честванията е президентът на България Румен Радев.
Мая Ценова, БТА