Черепиш манастир
Черепиш манастир / Община Враца
Стотици бяха миряните от Враца, Мездра и населените места по Искърското дефиле, които се събраха в един от най-старите храмове във Врачанска епархия, за да се преклонят пред иконите на Света Богородица. Кметът Калин Каменов бе сред гостите на храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение на Пресвета Богородица".

Празникът Успение Богородично започна с тържествена света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий и свещеници.
След богослужението бе извършен водосвет за здраве на всички присъстващи и по традиция бе раздаден курбан.

Черепишкият манастир „Успение на Пресвета Богородица“ е построен през 14 век на живописно място до река Искър и е бил няколко пъти опожаряван. Възстановен е през 17 век от Пимен Зографски. Светата обител е приютявала първия български епископ и виден възрожденец - Свети Софроний Врачански. През 19-ти век манастирът и монашеското братство са свързани с националноосвободителните борби на българския народ.
Храмът е и любимо място на великия български писател Иван Вазов, който при престоя си в манастира пише емблематичния разказ „Една българка“.