Центърът за работа с деца в с.Бърдарски геран - отличник
Центърът за работа с деца в с.Бърдарски геран - отличник / Дарик

Фондацията за реформа в местното самоуправление излъчи като „Иновация на седмицата" проекта за Дневен център за работа с деца „Палкенче" на читалище „Съединение - 1923", с. Бърдарски геран.

Проектът кандидатства и в организирания от Фондация „Лале" традиционен конкурс за най-добър проект на неправителствена организация в социалната сфера за 2009 година. Резултатите за него ще бъдат обявени през пролетта.

Целта на проекта е да се създадат извънкласни форми за работа с деца в селото, като се приобщят децата от Дома за деца лишени от родителски грижи във всички събития в селото. По този начин се стимулира детската активност, като се запазват уникалните за селото и общността на банатските българи култура, традиции, обичаи, история и диалект.

Центърът се посещава от всички деца от селото. За реализиране на ремонта на помещенията и закупуването на част от оборудването помогна община Бяла Слатина. Кметът на село Бърдарски геран дари два компютъра, а местната кабелна телевизия предостави безплатно интернет за срок от три години.

Вече започнаха занимания групите „Айде, дица, да запеем" - клуб за издирване, записване и изучаване на банатски песни; „От нищу - нещу" за работа с природни и други материали и апликация, клуб „Работа в мрежа" за обучение на всички деца за работа в мрежа, клуб „Опа-цупа"- за изучаване на характерни за селото автентични народни танци и клуб „История и култура на банатските българи".
 
След предложение от децата е сформиран и кръжок „Готварство", ще го води една от бабите към певческата група към читалището.