/ Община Лом
Речно кръщене, Виенски валс и Дунавско хоро за Деня на река Дунав в Лом
С ритуално речно кръщение на 30 ученици от цар Нептун, виенски валс, дунавско хоро, спортни и забавни игри и балет, ломчани празнуваха Международния ден на река Дунав, 29 юни. Празникът на брега на реката е организиран от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и Община Лом.

Празник в Лом
netinfo

Преди да получат своето речно кръщение, момичетата и момчетата от отборите „Дунав“ и „Лом“, доказаха своите умения в спортно-забавните игри „измерване нивото на река Дунав“, „улов на златната рибка“, „водно спасяване“, „теглене на въже във вода“ и „воденбол“.

Празник в Лом
netinfo

За церемонията по речно кръщение цар Нептуп, придружен от русалки, „изплува“ от дълбините на реката и след ритуал връчи кръщелните свидетелства с нови имена на риби в шеговит стил на 30-те момичета и момчета.  Те са от СК „Летящо перо“ към СУ „Димитър Маринов“, СК „Бадминтон“ към ПГСС „Дунавска земя“ – Ковачица и Общинския клуб „Екология и опазване на околната среда“.

Празник в Лом
netinfo

Младите еколози пък показаха нагледно чрез разделно сметосъбиране как да опазим реката и крайбрежието чисти и отправиха послание всички да полагат грижи за съхраняване на флората и фауната на най-дългата река на територията на Европейския съюз.
 

Празник в Лом
netinfo

„Дунав е нашата съдба. Лом и в миналото, и сега, е неразривно свързан с голямата река, тя е нашата надежда за по-доброто ни бъдеще за да може нашият град, както и всички български крайдунавски градове, да се развиват и възвърнат славата си“, каза кметът Пенка Пенкова.

Поздравление към ломчани отправи генералният директор на ДППИ Ангел Забуртов, който обяви, че предстои честване на 180 години от създаването на ломското пристанище. Гости на тържеството бяха и Росен Борисов - директор на клон-териториално поделение Лом  на ДППИ и капитан Тони Тодоров - директор на „Речен надзор – Лом” към Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Официалните гости връчиха купи и грамоти на участниците в празника.

Празник в Лом
netinfo


За доброто настроение се погрижиха и певицата Калиопа, балетният състав към НЧ „Постоянство 1856“ и детският танцов състав „Хорце“  към НЧ „23 септември 1960“.