Волиерата в Майорка
Волиерата в Майорка / Зелени балкани
Неуспешен опит за сватосване не попречил Иво да получи свободата си
Спасен от бракониери ястребов орел вече лети над небето над Майорка, съобщиха от Спасителен център „Зелени Балкани“. Птицата се казва Иво, на името на човека допринесъл най-много за нейното освобождаване. Орелът попаднал в Центъра през 2010 година, заедно с още една женска, след като митничари на Митница Видин ги конфискували от трафикант с нередовни документи.  Последвало осемгодишно ходене по съдилища, по време на което птиците обитавали волиерите на Спасителния център като „веществено доказателство“. До миналата година, когато въпреки, че не се стигнало до осъдителна присъда за трафиканта, птиците са конфискувани в полза на държавата. И това дало възможност на екипа да направим най-доброто за тях.

„Тогава се свързахме с нашите колеги от GREFA и изпратихме пернатите в Испания. И ето сега Иво лети свободно в небето! Освобождаването, естествено, не е преминало без перипетии. На мястото, отредено за нов дом на Иво, живеела самотна женска, която преди време загубила партньора си. Колегите от GREFA се надявали Иво да успее да спечели сърцето на дамата и защо направили волиера за освобождаване в нейния район. Какво било учудването им, когато малко по-късно женската се появила, но с новия си приятел - млад мъжки. Наложило се спешно Иво да бъде преместен и освободен на друго място в Майорка. За щастие това не му повлияло зле и още с първия си полет показал, че е готов за свободата!“, коментират от „Зелени Балкани“.

Другата птица ще остане в размножителната програма на GREFA, като нейните малки ще бъдат освобождавани в природата.

От „Зелени Балкани“ благодарят специално на Вячеслав Ангелов - митничарят без който тези птици щяха да красят нечия частна колекция, на Лазар Петрунов, Валери Георгиев, Станислав Стефанов ОД на МВР Видин и много други допринесли това да се случи.

 
Спасителен център "Зелени Балкани"