Ботева Алпиниада - Враца 2015
Ботева Алпиниада - Враца 2015 / Община Враца

"Ботева Алпиниада - Враца 2015" ще събере катерачи при скалите край Враца на 1 май.
Събитието се организира за шести пореден път и е част от държавния спортен календар на Федерацията по катерене и алпинизъм и Общинския спортен календар на гр. Враца за 2015г. Мястото на провеждане е местността "Вратцата".

Ботева алпиниада е съчетание на катерачна среща и състезание. В състезанието могат да участват всички както вече утвърдени катерачи, така и прохождащи такива, при положение, че са изкатерили маршрут (2 въжета минимум) и се запишат. Класирането става на базата на оценяване на изкатерени маршрути, по предварително обявена таблица, където са вписани
маршрутите и съответния брой точки за тях. Награди ще получат първите 3 места. Очаква се да бъдат връчени и поощрителни награди. Ще има и установки за начинаещи, както и презентации на снимков и филмов материал от
известни и не чак толкова известни наши катерачи.

По време на алпиниадата експерти биолози от проекта „Не сме сами на скалите" ще разговорят с катерачи и алпинисти от цялата страна за опазването на защитените видове животни, чийто единствен дом са скалните масиви. С презентацията ще се обърне внимание на катерачите, че по скалите живеят защитени видове птици и бозайници; как трябва да се държим, така че да не ги засягаме и пазим; какви са конфликтите между катерачите и животните; какво казват законите; какви са проблемите и какви са решенията. Заинтересованите катерачи ще могат да научат повече за скалолюбивите диви животни и като посетят информационния щанд на проекта, който ще бъде разположен в района на скалите за катерене.

„Скалите са място, където човек може да предизвика себе си, да провери своите умения, да се развива. В същото време скалните масиви са дом на различни животни, някои от които редки и защитени не само в България, а и на европейско ниво. Ето защо е изключително важно в България да се започне съвместна работа между биолози и катерачи за регулиране на катерачната дейност в територии, които са ценни за защитените животни", коментират организаторите.