Борис Димитров е „Читател на годината 2015” на  Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца
Борис Димитров е „Читател на годината 2015” на Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца / Дарик Враца

Награди за читател на годината връчи днес Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца. На първо място бе отличен Борис Димитров, който е дългогодишен читател на библиотеката, като през изминалата 2015 година е прочел 256 книги. Втора след него се нарежда Станка Николова Горанова с 240 прочетени книги и Снежана Николова Тодорова с 221 заети книги.

Наградите бяха връчени от директора на библиотеката Силвия Врачовска, след едноминутно уважение в памет на убития вчера във Враца Тодор Йорданов. Всички получиха книги от любимите си жанрове, а Борис Димитров бе награден още с плакет и посещение на Европейския парламент в Брюксел.

Националната кампания „Читател на годината" е организирана от ръководителя на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел и Столична библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. Целта на инициативата е да стимулира интерес към четенето сред всички възрасти чрез библиотеките, които имат централна роля за подобряване на уменията за четене.

По регламент, всяка една от библиотеките, участващи в кампанията, излъчва измежду своите читатели „Читател на годината 2015" на базата на най-голям брой заети книги през годината. Наградата за всички отличени с приза е посещение на Европейския парламент в Брюксел, осигурено от евродепутата Мария Габриел.