Благовец е!
Благовец е! / Дарик - Враца

Днес Църквата отбелязва големия християнски празник Благовещение. Денят, известен още като Благовец, е част отВеликденския празничен цикъл и се почита от всички християни винаги на 25 март.

Днес имен ден празнуват Благовест, Благой, Евангелина, Евелина и Bангел.

Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Исус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата. Според традицията след днешния ден всеки трябва да излиза от къщи сит и с пари в джоба и ако го закука кукувица, богатството ще го съпътства през цялата година.

Благовещение е утвърден като празник в Православната църква през 7 век.

 

Днес се извършват определени дейности, приписвани на празника. Сеят зеленчуци и се присаждат плодните дръвчета, които не дават плод. Пчеларите пък отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Шарената пита и рибата традиционно трябва да присъстват на семейната трапеза.

В някои краища наричат Благовец Куковден, заради появата на кукувиците. Едно време момите вярвали, че ако откъснат клонче, на което е кацнала птица и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов.