Бившите диспансери във Враца изнемогват
Бившите диспансери във Враца изнемогват / Дарик Враца - архив

Втора среща с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов инициира днес кметът на Враца д-р Костадин Шахов. Поводът е неяснотата по отношение на финансирането на бившите диспансери в града. От тази година е променен начинът на субсидиране от Министерството на здравеопазването и има неяснота, колко средства и кога ще получат лечебните заведения средствата.

До миналата година диспансерите са били на двойно и тройно финансиране, уточни кметът.  Пари са идвали от бюджета по единен стандарт за всеки пациент,  по клинични пътеки и от министерството. От тази година общината не субсидира диспансерите, а парите от министерството не са пристигнали, което довежда лечебните заведения до положение да изнемогват. Те не са получавали средства за дейността си. "Особено тежко е положението на Кожния център", сподели кметът.

Основната цел на срещата е да се уточнят параметрите, процентите и сроковете на субсидиране. Финансирането на Кожно-венерическия център и Белодробната болница във Враца, беше обсъдено на среща между здравния министър д-р Стефан Константинов и кмета на Враца д-р Костадин Шахов на 2 февруари.

Най-вероятно средствата за диспансерите ще бъдат намалени, но в какви размери, се очаква да стане ясно на срещата.