ОбС Враца
ОбС Враца / Община Враца
С 29 гласа „за“ и 6 „против“ бе приет бюджетът на Община Враца за 2019 година. Решението бе взето на редовно заседание на местния парламент.  В началото на заседанието приоритетите на Бюджет 2019, основните финансови показатели и планираните дейности бяха представени от кмета Калин Каменов. „Основната цел на проекта за бюджет за настоящата година е подобряване качеството и обхвата на публичните услуги, които предоставя местната администрация, както и ефективното разпределение на средствата за поддържане и изграждане на инфраструктурата. Приоритетите за 2019 година са: създаване на благоприятна среда за инвестиции, подобряването на инфраструктурата, както и новият обществен транспорт“ – коментира Каменов и допълни, че Община Враца ще разполага с бюджет от 67 534 970 лв., с включения преходен остатък, като се запазват ниските нива на данъчно облагане.

ОбС Враца
netinfo

Кметът посочи, че в капиталовата програма на местната администрация за 2019 година са предвидени 3 300 000 лева за нов обществен транспорт.
В разходната част на проектобюджета са включени над 770 000 лв. за дейности по транспорта, а 745 940 лв. е стойността на средствата, предвидени за улично осветление. При изготвяне на финансовия документ, Община Враца отчита ръст и в планираните инвестиции за благоустрояване и текущи ремонти – 790 352 лв., за общинските пазари – 132 867 лв., за пенсионерските клубове – 188 874 лв., както и за младежките дейности, чиито средства са в размер на 600 918 лв.
През 2019 година се увеличава и размерът на помощите за новородени деца от 250 на 300 лв. за новородено и по 350 лв. за близнаци. Предвидено е и закупуването на нова техника за ОП „БКС“ за 250 000 лв., а за субсидии на спортните клубове са заложени половин милион лева.
           

Калин Каменов
netinfo

В презентацията си, Каменов отбеляза, че са проведени разговори с представителите на всички групи общински съветници, които са приели поканата. „Голяма част от предложенията на групите бяха възприети и включени в проекта за бюджет на Община Враца. За други ще се търси възможности чрез проекти и програми. Преди официалното гласуване в Общински съвет се проведе и обществено обсъждане, на което гражданите имаха възможността да правят предложения“ – каза още кметът Калин Каменов. Единствената група, която не се е отзовала на поканата за среща и обсъждане на бюджета е била групата на БСП.
           
Вносителят на докладната за Бюджет 2019 – Калин Каменов предложи промяна в Капиталовата програма, с която да бъдат включени 65 547 лв. за подмяна на абонатната станция и извършване ремонт на канализацията в ДГ „Единство, Творчество, Красота“. Предложението е направено по време на срещата с общинските съветници от Либерален алианс.
           
По време на редовното заседание се отбеляза двойното увеличение на средствата за населените места от общината, като се представи и детайлен списък със средствата, разпределени по села.
           
След като приключиха разискванията, проектът за бюджет бе подложен на гласуване. В края на сесията, кметът Калин Каменов коментира, че това е най-големият бюджет, с който Враца е разполагала в последните години и че успешното реализиране на поставените цели, ще гарантира положителното и ускореното развитие на Враца.Тъй като не са участвали в обсъжданията от БСП направиха предложенията си в зала. Едно от тях бе за отмяна на таксите за детски градини, но бе обяснено, че това може да стане едва след като се промени Наредбата за местните данъци и такси, защото в противен случай би било незаконно и ще падне в съда.
Иван Иванов
netinfo

Другите предложения бяха приемане на профилактична програма за 100 хил.лв, още 100 хил.лв. за дофинансиране на Тролейбусен транспорт, 30 хил.лв. за млади предприемачи, 30 хил.допълнителни за пенсионерските клубове и 25 хил..лв. за стипендиантска програма на общината. Вносителят Цветелина Дамяновска обаче не посочи конкретните пера, от които да се вземат тези пари, за да остане бюджетът балансиран. Пак по нейно настояване предложенията бяха гласувани анблок и не бяха приети от общинските съветници.

Недоволство от неравномерното разпределение на средствата за селата изказа кметът на с. Нефела Радослав Котов, а кметът на с.Бели извор Кири Илиев поиска увеличение на заплатите на кметовете. „Не знам дали другите кметове си имат пари, но аз мизерствам, заяви Илиев о обяви, че взима чисти около 720 лв. Това е делегирана държавна дейност е не пречи да увеличите парите, посочи още той и добави, че кметовете на села в други далеч по-малки общини взимат по-големи заплати от тези на села в община Враца.

От коментарите в залата стана ясно, че такива средства са заложени, но за да бъдат обявени първо трябва да се гласува бюджетът. Точните размери на възнагражденията се очаква да бъдат обявени на следващото  заседание на ОбС Враца.

Румен Антов
netinfo