Безработни стават детегледачи
Безработни стават детегледачи / снимка: Иван Стрижлев Дарик Враца

24 семейства от монтански регион  са подали заявления, че търсят детегледачи. За тази работа досега са кандидатствали 35 безработни, информират от Дирекция "Агенция по заетостта" в Монтана. Възможността,  безработни лица да бъдат наемани да гледат деца,  се предоставя по схемата "Отново на работа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".  Тя   е продължение на правителствена програма "В подкрепа на майчинството". 

Мярката "Отново на работа" отговаря от една страна на потребностите на пазара на труда за осигуряване на заетост, а от друга - на нуждата от качествена грижа за децата от 1 до 3-годишна възраст. Задължително условие  за безработните е, те да са регистрирани в бюрата по труда,  приоритет ще имат хората в предпенсионна възраст, както и такива, освободени от системата на здравеопазването, образованието и социалната сфера. Родителите, които желаят да намерят човек да гледа детето им  чрез Бюрата по труда, трябва да работят. 

По схемата се предвижда да бъдат наети около 8 хиляди безработни, на които държавата ще плаща минимална заплата и осигуровките. Планираните за това средства са в размер на 64 милиона лева. Досега в област Монтана 24 семейства са подали заявления в бюрата по труда, че имат нужда от човек, които да се грижи за децата им. Кандидатстващите за работата към момента са 35. 

Този месец те ще преминат курс на обучение в Агенцията по заетостта, след което  ще бъдат наети като детегледачи за период не по-малък от 9 месеца и не по-дълъг от 3 години.