Бенефициентите дават положителна оценка на ИСУН 2020
Бенефициентите дават положителна оценка на ИСУН 2020 / ОИЦ Видин

Със срещи с представители на общинските администрации и местната общност в Чупрене и Кула стартира цикъла от срещи на Областен информационен център-Видин (ОИЦ-Видин), който ще обхване всички общини на областта, за ИСУН 2020 (Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020). Управителят на ОИЦ-Видин Мариела Савкова и експертът „Комуникация, информация и логистика" Цветомир Ценков запознаха присъстващите със същността и целите на ИСУН 2020 и модула за електронно канидатстване.

Бе посочено, че Системата отговаря изцяло на исканията на бенефициентите за намаляване на адиминстративната тежест (кандидатства се онлайн; осигурена е възможност за проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ) и по-добра комуникация с управляващите органи. Представителите на местните власти в Кула и Чупрене заявиха, че вече са използвали ИСУН 2020 и оцениха положително предимствата, които осигурява тя за кандидатстващите организации.

На участниците в информационните събития бе демонстриран и примерен работен проектен формуляр, чрез който потенциалния бенефициент ще депозира проектното си предложение чрез ИСУН. Бяха представени и най-често срещаните грешки при разработването на проекти по Оперативните програми в периода 2007-2013 г. и финансовото разпределение на средствата от СКФ за България в периода 2014-2020 г. Акцент на срещите в Кула и Чупрене бяха и отворените процедури по Оперативните програми и възможността всеки потенциален бенефициент да може да види онлайн пълния пакет документи за информация и кандидатстване по всяка актуална процедура на оперативните програми.
Областен информационен център-Видин ще продължи срещите от цикъла за ИСУН 2020 с информационни събития в Ново село (08.09.2015 г.) и Бойница (09.09.2015 г.).