Белки без малко да взривят къща
Белки без малко да взривят къща / Дарик Враца - архив

Белки като по чудо не предизвикаха взрив на стари гранати в къща в с.Комощица, съобщава вестник „Ломпрес“. Животинчетата се заселили на тавана на частна къща, на починал вече активен борец от селото – Цветан Спасов. Преди 9-ти той бил политически затворник, а после служил в армията. В двуетажната къща наскоро се преместил да живее внукът на Спасов, заедно със съпругата си и 12-годишния им син.

Въпреки, че семейството било свикнало с белките преди няколко нощи направо се изтормозило заради непрестанното тичане и търкаляне на нещо напред-назад. На другата сутрин младият мъж се качил на тавана, за да види какво става и изпаднал в ужас, съзирайки две гранати тип „Бухалка“, едната от които доста корозирала.

Извиканите на помощ полицаи евакуирали семейството и отцепили района. Гранатите по думите им били германски от Втората световна война. Боеприпасите били взривени от сапьори от Враца, а взрива бил доста разтърсващ. Според  жители на Комощица – само Господ е помогнал на тези хора да не се взривят още докато белките търкаляли гранатите през нощта.

 

Източник „Ломпрес“