Баница №15 спечели наградата на публиката
Баница №15 спечели наградата на публиката / Емилия Ралчева

На конкурса за баници във врачанското село Баница, наградата на публиката спечели баница № 15. Баницата на майсторката бе класирана и от журито в категорията „Сладки баници”.

Баницата носи № 15 – номерът на Коалиция за България за предстоящите избори за европейски парламент. Затова тя получи допълнителна награда от 50 лева, която бе връчена от председателя на Общински съвет на БСП във Враца Цветелина Дамяновска. Тя пожела на жителите на село Баница  на евровота на 25 май да омесят много такива сладки баници като №15.

Дамяновски уточни, че БСП-Враца подкрепя конкурса за баници още от неговото създаване и ще продължи с помощта си и в бъдеще.

Народният представител от БСП Янаки Стоилов и Цветелина Дамяновска дариха 100 лева на местното читалище „Светлина”, което е съорганизатор на вкусната проява. Стоилов отбеляза мястото на баницата в българските кулинарни традиции и припомни народната мъдрост, според която, „някои хора винаги търсят в живота лекото и на баницата мекото.”

Баница №15 спечели наградата на публиката
netinfo

Дългогодишният политик от БСП Георги Божинов дари на читалището уникално издание на „История  славянобългарская”. Той подари и  домакински уреди  на три майсторки на баниците с пожелание „ хубавите баници в село Баница никога да не свършват”.

Георги Божинов е осигурил средства в размер на 1000 лева за традиционния курбан  на селото в Деня на баницата – три овце, скара, бира и т.н.

С приветствие към жителите на село Баница се обърна и кметът на Община Враца Николай Иванов. Той пожела на майсторките на баници със същото желание да поддържат българските традиции и ги предават на младите.

Община Враца е основен организатор на Празника на баницата.

 

В тазгодишното издание на вкусната проява бяха представени рекорден брой кулинарни шедьоври – 101 баници. По традиция  журито бе  съставено от кореспонденти на националните медии, а негов председател бе видният кулинар Иван Звездев.