Банатски българчета на съвместен лагер с деца от Сърбия и Румъния
Банатски българчета на съвместен лагер с деца от Сърбия и Румъния / Светлана Караджова

Осем деца и младежи от Бърдарски геран заминават днес на лагер в "Българската къща" в гр. Липова, Румъния. Децата ще бъдат придружавани от кмета на Бърдарски геран Светлана Караджова. Лагерът ще е до 17 юли и е за деца от танцовите състави на банатските български села в Румъния, България и Сърбия.

"Благодарение на Mircovici Niculae, българският депутат в румънския парламент, децата ще имат възможност да се опознаят, да учат танците на другите, да спортуват, да се забавляват заедно, а най-вече да говорят на банатския български диалект, който е общият им език, да изучават историята и културата на общността. Контактите, които ще създадат, да бъдат основа за продължаване на живата и действена връзка между банатските българи в трите държави през годините", коментира Светлана Караджова.

Банатските българи са общност, която ревностно пази традициите на своите предции, подържа връзки с далечните си родственици от останалите държави и полага всички усилия, и новото поколение да ги опознае, научи и спазва.