Баби учиха малчугани на коледни традиции
Баби учиха малчугани на коледни традиции / Община Белоградчик

Възстановка на най-значимия семеен празник Бъдни вечер организира в Белоградчик клубът на пенсионера "Мадона". Сред гостите бяха областният управител Момчил Станков, кметът Борис Николов и неговият заместник Антон Трифонов.

Баби учиха малчугани на коледни традиции
netinfo

В основата на организацията бе вокалната група "Пей сърце" с организатор Пенка Борисова, която бе и автор на сценария. Участваха още група възпитаници на детска градина "Иглика" и танцова формация на школата по народни танци при Детски комплекс. Историята започна от раждането на младенеца и Витлеемската звезда, стигна и до приготвянето на ястията. Малчуганите дейно участваха в постилането на чергите, поставянето на сламата, подредбата на приготвените ястия. Научиха и че който намери житни зрънца сред сламата  няма да се отърве от щастието и късмета през цялата година.

Баби учиха малчугани на коледни традиции
netinfo

Следваха коледни песни и много стихотворения, и наричания, свързани с внасянето на бъдника, идването на коледарите и каденето на трапезата.

 

Всички участници имаха възможността да дегустират приготвените ястия. “Сред присъстващите в залата не са много тези, които помнят празнуването в неговия автентичен вид и не са много тези, които са седели със своите родители, баби и дядовци на земята в сламата, затова смята, че възстановката бе интересна за всички”, сподели след празника Пенка Борисова и допълни, че с подрастващите трябва да се работи, за да се приобщават към ценностите на нашите традиции и обичаи.

Баби учиха малчугани на коледни традиции
netinfo