Баба “купи” гуми за трактор по молба на алоизмамник
Баба “купи” гуми за трактор по молба на алоизмамник / Дарик - архив

Осем телефонни измами са регистрирани на територията на област Видин през първите 10 месеца на годината. За същия период на 2015 г. броят им е бил 25. Шест телефонни измами са били осъществени във времето от януари до април и една през месец септември. Последният случай е от 28 октомври. В петък, 73-годишна видинчанка получила телефонно обаждане, при което мъж успял да я убеди, че е нейн познат. В разговора той споделил за спешна нужда от пари, необходими за заплащане на гуми за трактор. Жената проявила отзивчивост и малко по-късно предала сумата от 1200 лева на непознат, дошъл да вземе парите. Работата на разследващите по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

Криминалисти напомнят, че хората от третата възраст са най-уязвими - те реагират емоционално и прибързано. А измамниците ловко спекулират с доверчивостта на възрастните, с безрезервната им привързаност към близки и познати, и с готовността им да помогнат с всичко, каквото могат, ако те са в нужда.

 

Видинските полицаи за пореден път апелират към жителите на региона да не се доверяват на телефонни обаждания с искане за пари. “Не правете плащания под какъвто и да било предлог, а търсете обратна връзка с близките си. Ако не успеете да осъществите контакт с тях сигнализирайте на тел.112 или в най-близкото поделение на МВР. Надяваме се, че деца и внуци също ще поговорят на тази тема с по-възрастните си роднини, като им напомнят какви действия трябва да предприемат в случай на опит да бъдат измамени по телефона” – коментират от полицията във Видин.