Баба Илийца пак тръгва към Чирепишкия манастир
Баба Илийца пак тръгва към Чирепишкия манастир / Искрен Красимиров

Легендарната героиня на народния поет Иван Вазов от разказа „Една българка” възкръсва през XXI век на филмовия екран в новата художествено-документална лента „Българин да се наричам” на младия режисьор Искрен Красимиров. Баба Илийца от врачанското село Челопек отново тръгва по стръмните балкански пътеки с полуживото си внуче на ръце, за да търси спасение в Черепишкия манастир. Филмът е част от родолюбивия проект „НЕзабравимата България“, набрал голяма популярност в социалните мрежи.

В ролята на баба Илийца влиза Недка Димитрова, която е уредник в Етнографски музей „Св. Софроний Врачански” в гр. Враца. „Като етнограф ми беше лесно да съчетая костюма на баба Илийца, но да го облека и да изиграя ролята, беше огромна отговорност. Надявам се поне малко да съм наподобила нашата легендарна сънародничка!“ - казва Недка Димитрова. Баба Илийца тръгва да моли Бога за избавление на внука си, но съдбата я среща с ранен Ботев четник и тя ще трябва да спаси не само своето пеленаче, но и комитата. Иван Вазов научава за съдбата на тази героична българка през 1899 г., когато с новата железница пътува през Искърското дефиле, слиза на Черепишкия манастир и тръгва на кон да търси гроба на Христо Ботев във Врачанския Балкан. В село Челопек местните хора му разказват за подвига на баба Пена от Илиевския род, която успяла през нощта с две ръце да изтръгне огромния кол и с ладията да преплава бурната река, за да даде попското расо на бунтовника и да го спаси.

Иван Вазов не успява да открие гроба на Войводата, но открива един знаменит сюжет, който повече от век вълнува българските поколения и се превръща в символ на жертвоготовност и родолюбие. Баба Илийца е оставила много потомци в село Челопек, където е изградена къщата-музей „Баба Илийца“.

Пра-правнучката на баба Илийца, която до днес живее в същото балканско село, носи нейното име – Пена. Тя е вече пенсионерка, била е преподавателка по биология във врачанска гимназия и е получила званието „Заслужил учител”. Пена Цветковска разказва, че баба Илийца е била „висока, кокалеста, суха жена, много трудолюбива и грижовна към къщата и челядта”. Филмът „Българин да се наричам” поставя ударението, че баба Илийца не е само литературен герой, а реална историческа личност.

Предвиждат се и игрални възстановки в къщата-музей на Иван Вазов в София, като в ролята на народния поет ще влезе телевизионерът Златимир Йочев.

Премиерата на филма се очаква да се състои на 1 ноември – Денят на Будителите.